A munkalap részletei űrlapon a részletes elszámoláshoz hozzáadhatunk tételeket a munkalaphoz. A tételek közt fizikai árucikkek, szolgáltatások és munkadíjak is szerepelhetnek. Ezek beárazását segíti, ha egy már korábban létrehozott árlistát adunk meg.

Az űrlap fejlécében az árlista legördülő listát lenyitva a már korábban létrehozott árlistáinkat láthatjuk. Ha még nincs árlistánk, a lista üres lesz.

Ha egy árlistát kiválasztunk, négy esemény történik:

  1. az alatta lévő árlista devizanem nem írható mezőben az árlista devizaneme jelenik meg
  2. a tételeknél csak olyan olyan tételt fogunk látni a választós listákban, amit az adott árlistára felvettünk
  3. minden már felvett tételsor egységára és összege automatikusan a beállított árfolyamnak megfelelően átszámításra kerül
  4. minden további felvett tételsor az árlista devizaneméről a munkalap devizájának megfelelő devizanemben kerül átszámításra.

Devizanem kiválasztása

Alapértelmezésben egy új munkalap és sablon tételeinek árai magyar forint (HUF) devizanemben kerülnek elszámolásra. Ha egy munkalapot másolással hozunk létre, örökölni fogja a másolt munkalap devizanemét.

Ha más devizában szeretnénk feltüntetni a munkalapra írt áru/szolgáltatás tételek egységárát és összegét, nyissuk le a devizanem legördülő listát és bal gombbal kattintsunk a megfelelő devizanemre. Ekkor a deviza dátuma mező automatikusan a pillanatnyi dátumot veszi fel, tőle jobbra pedig az MNB forinttal szembeni középárfolyama jelenik meg. A tételek sorában a devizanemnek és a beállított árfolyamnak megfelelően kiszámolásra kerül minden tételsor egységára és összege.

Lehetőségünk van az aktuálistól eltérő árfolyamdátumot manuálisan beállítani a dátum mezőben, ami az Alapelvekben leírt módon működik. A dátum kiválasztása után az adott napra vonatkozó MNB középárfolyamot lekérdezi a rendszer és az árfolyamot a jobb oldali mezőbe beírja. Egyúttal a tételek sorában a devizanemnek és a beállított árfolyamnak megfelelően kiszámolásra kerül minden tételsor egységára és összege.

Az árfolyam mezője manuálisan felülírható, ha egy szerződésben rögzített, nem MNB árfolyamon kívánunk elszámolni. Ehhez kattintsunk a beviteli mezőbe és billentyűzetről gépeljük be a kívánt értéket. Ekkor a deviza dátuma mező üres lesz. A tételsorok egységárai és összegei automatikusan az árfolyamnak megfelelően átszámolásra kerül.

Árfeltüntetés nyomtatáskor

A fejlécben az 'ár' jelölőnégyzet alapértelmezetten üres. Ez azt jelenti, hogy a nyomtatott munkalapon a felvitt tételek egységárai és összegei nem jelennek meg a nyomtatott munkalapon.

Ha szeretnénk a nyomtatott munkalapon az árakat is feltüntetni, kattintsunk bal egér gombbal a jelölőnégyzetre, ezzel pipa kerül bele. Majd kattintsunk a Nyomtatás gombra, így az előnézetben is már látni fogjuk az egységárak és összegek rubrikáit.

Árlistás árazás jelölőnégyzet a tételsorokban

Ha a jelölőnégyzetben pipa van, az adott tétel egységára a fejlécben beállított árlistáról származik. Természetesen ez csak abban az esetben lehetséges, ha már beállítottunk egy árlistát.

Ha megadtunk egy árlistát, a tételek alapértelmezésben be vannak jelölve. Lehetőségünk van felülbírálni az árlistás egységárat. Ehhez kattintsunk az egér bal gombjával egyszer a jelölőnégyzetre, ezzel a pipa kikerül bele, amivel két lényeges változás áll be:

  1. az áruk kiválasztásában nem csak a beállított árlistán szereplő áruk közül választhatunk, hanem a teljes áru adatbázisból
  2. szabadon átírhatjuk a tétel egységárát, így az árlistától eltérő áron is számolhatunk

A jelölőnégyzetet bejelölhetjük újra, ha az áru szerepel az alapadatok fejlécben kiválasztott árlistán. Ennek hatására automatikusan visszaáll az árlistán megadott egységár.

Ha nem szerepel az áru az árlistán, akkor erről a rendszer párbeszédablakban tájékoztat minket.