Tartalomjegyzék
Az Üzleti partnerek alapvető törzsadatok, amiket az ügyvitelünk során szinte minden munkafolyamatban használni fogunk. Célszerű - mint minden törzsadatot - a  rendszer használatba vétele után nem sokkal feltölteni.

A Partnerlista űrlap célja a partnereink listaszerű megjelenítése, a listánk rendezése, szűkítése, egy vagy több partner adatainak zárolása, szükség esetén a partner törlése.

Az Üzleti partnerek eléréséhez vigyük az egér mutatóját a bal navigációs sáv "Fő űrlapok" pontjára, majd a megnyíló űrlaplistában kattintsunk a "Partnerek" gombra. 

Partnerek űrlapok alapvetően két fő részre bonthatók, bal és jobb oldali panelre, amit vizuálisan is jelöl a kezelőfelület. A panelek működése összefügg egymással és az alábbi elemeket tartalmazzák:

Bal oldali panel

 • Partnerek listája
 • Sorrendező címkék
 • Szűrő
 • Engedélyező jelölőnégyzetek
Jobb oldali panel
 • Partneradatok betekintőtábla
 • Műveleti gombok

Partnerlista

Az űrlap bal oldalán találjuk az üzleti partnereink listáját, alapértelmezésben az aktív (nem törölt) vállalatokat, intézményeket és magánszemélyeket egyaránt, teljes nevükre ABC növekvő sorrendben.

A listában egyszerre 20 sor látható, amennyiben ennél több partnerünk van, a panel jobb oldalán látható görgetősávval tudjuk görgetni a listát.


Mezőadatok

Minden sorban 1 üzleti partner szerepel, a következő - a beazonosíthatóság szempontjából leglényegesebb - adataival:

 • C: két értéke lehet, a C=cég vagy intézmény, az SZ=személy
 • F1 és F2: szabadon definiálható szűrőmezők (bővebb leírás: Súgó § Alapelvek)
 • Teljes név: a partner teljes neve
 • Részleg / titulus: a partner típusától függően cég esetében a részleget jelöli, személy esetén a titulusát (beosztását) jelöli
 • Munkahely: személy típusú partnereknél a munkahely nevét tartalmazza
 • A: jelzi, hogy az adott partner aktív vagy törölt. Ha a jelölő üres, akkor a partner aktív.
 • L: avagy "lezárt?"; ha a jelölőnégyzet be van pipálva, úgy a partner adatai lezártak (jellemzően a véletlen átírásoktól való védelem miatt).

Fontos tudni, hogy itt minden mező adata nem írható, kivéve az F1 és az F2 mezők.

Sorrendezés

A listasor feletti fejlécben az egyes címkékre, mint gombokra kattintunk, akkor az adott mezőre sorrendezzük a listánkat.

Ezekkel a címkékkel a hozzájuk tartozó mezők tartalma szerint sorrendezhetjük a lista elemeit a következők szerint:

 • Egy kattintás a bal gombbal: növekvő sorrendezés, a címke színe felül világos, alul sötét
 • Ismételt kattintás a bal gombbal: csökkenő sorrendezés, a címke színe felül sötét, alul világos.
 • Minden további bal gomb kattintásra a sorrendezés az ellenkezőjére változik, amit a szín megváltozása is követ a fentiek szerint.
 • Sorrendezés kikapcsolása: jobb gomb kattintás, a szűrő színe világos szürkére változik.

Bővebb leírás a sorrendezésről: Súgó § Alapelvek.

Szűrő


   A szokásos elrendezésnek megfelelően a partnerlista alatt kap helyet a szűrő. Alapértelmezésben az űrlap megnyitásakor az aktív, nem törölt partnerek listáját látjuk.

   A partnerek szűrője az alapelveknek megfelelően működik, tehát a lista szűkítésére szolgál. A szűkítési feltételeket a legördülő listákkal állíthatjuk be. Ehhez kattintsunk az adott lista jobb oldalán a lefelé mutató nyílra, majd a megjelenő listából válasszunk ki egy értéket. Ekkor aktiváljuk a szűrőt.

   Egyidejűleg több szűrőt is aktiválhatunk, ilyen esetben ezek együttesen szűkítik a listát. Az aktív szűrők háttere kék színű. Egy szűrőt kikapcsolhatunk, ha az egérmutató a legördülő lista fölé visszük és a tőle jobbra megjelenő piros 'X'-re kattintunk.

   Szűrőelemek leírása
   • Személy / Cég: csak a személyeket vagy csak a cégeket választja ki. Ha inaktív, akkor az összes rekord látszik.
   • F1 és F2: szabadon definiálható szűrők ideiglenes használatra. Ha a lista F1 és/vagy az F2 mezőiben megjelöltünk partnereket saját kritériumok alapján egy választott karakterrel (vagy pár karakteres szöveggel), és a vonatkozó F1, illetve F2 szűrőket megnyitjuk, látni fogjuk ezeket a bevitt karaktereket. Ezek az értékek ugyanúgy kiválaszthatók, mint más legördülő lista elemei. Kiválasztás után a partnerlistában csak az általunk megjelölt sorok jelennek meg.
   • Munkahely: értékkészletében csak cégek jelennek meg. Egy elem kiválasztásakor a listában azok a személyek jelennek meg, akiknek a munkahelye a választott cég.
   • Aktív / Törölt: alapesetben csak az aktív partnerek jelennek meg. Ha a törölt státuszú üzleti partnereket szeretnénk látni a listában, válasszuk ki a "Törölt" opciót.
   • Partnerkód: a rendszer által a partnernek adott azonosító szám.
   • Névre ugrás: ez egy legördülő lista, de nem hagyományos szűrőelem. A kiválasztott partner nevére pozícionálja a listát. Hasznos, ha a sok (több száz vagy ezer) partnerünk van. A legördülő listában billentyűzetről begépelt karakterekkel keresni is tudunk. Ez egy dinamikus lista, tehát az éppen aktív szűrő szerinti cégneveket tartalmazza.

   Bővebb leírás a szűrők kezeléséről: Súgó § Alapelvek.

    Partneradatok betekintőtábla

    A bal oldali listában kiválasztott egy partner számos, de nem összes adata a jobb oldali betekintőtáblában jelenik meg.

    Egy partner adathalmaza szekciókra bontható, amit vizuálisan is jelölünk. Ha egy szekcióban több adat is szerepel, a jobb oldalán görgetősáv jelenik meg, amivel tudjuk görgetni az adatokat.

    Például a fenti képen a Cím szekcióban egy cím szerepel, de látható a görgetősáv, így minden bizonnyal 2 vagy még több címe (pl. székhely, telephely, levelezési cím stb.) is van az adott partnernek.

    A betekintőtáblában a partner adatai nem módosíthatók, ezt a "Partner részletei" űrlapon tehetjük meg.

    Műveletek

    A partnerek űrlap jobb panelén 4 műveleti gombot találunk.


    Részletek
    Ez a gomb a jobb felső sarokban található. Ha rákattintunk, megnyílik a bal oldali listában kijelölt partner összes adatát tartalmazó Partner részletei űrlap. Ezen az lapon tudjuk módosítani és szerkeszteni az adott partner minden adatát.

    Saját cég
    Ha rákattintunk, megnyílik a Partner részletei űrlapon a saját cégünk összes adata.

    Új cég
    Ha az "Új cég" gombra kattintunk, nem nyílik meg új lap, hanem helyben, a jobb oldalon jelenik meg az üres űrlapunk, amin egy új céget vagy intézményt rögzíthetünk a rendszerben.

    Kattintsunk a beviteli mezőkbe és billentyűzetről töltsük ki az adatokat. Minimálisan a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező ahhoz, hogy a rendszer majd elmentse a partnerünket.

    Kattintsunk a mentés gombra. Ha meggondoltuk magunk és elvetnénk az adatokat, kattintsunk a Mégsem gombra.

    Ha az összes csillaggal jelölt mezőt kitöltöttük, a rendszer elmenti az adatokat. Ellenkező esetben párbeszédablakban értesít erről. Ez esetben okézzuk le a párbeszédablakot és pótoljuk a hiányzó adatokat.

    Mentés után visszakerülünk a partnerlista űrlapra. Amennyiben több adatot kívánunk rögzíteni - úgy mint bankszámlák, további elérhetőségi adatok, megjegyzés stb. - kattintsunk a Részletek gombra.

    Új magánszemély
    Ha az új magánszemély gombra kattintunk, szintén nem nyílik meg új lap, hanem helyben, a jobb oldalon jelenik meg az üres űrlapunk, amin egy új magánszemélyt rögzíthetünk a rendszerben.

    Kattintsunk a beviteli mezőkbe és billentyűzetről töltsük ki az adatokat. Minimálisan a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező ahhoz, hogy a rendszer majd elmentse a partnerünket.

    A Munkahely legördülő listában állíthatjuk be a személy munkahelyét, azaz egy céget. Ehhez kattintsunk a lista lefelé mutató nyilára, majd a megjelenő listában kattintsunk a megfelelő cégre. Amennyiben a listában nem szerepel a cég, úgy azt még nem rögzítettük.

    Minden más tekintetben ugyanúgy járjunk el, ahogy a fent leírt új cég rögzítése bekezdésben áll.

    Engedélyező jelölőnégyzetek

    A bal oldali panel alsó traktusában, a szűrők mellett szerepel két engedélyező jelölőnégyzet:

    Alapesetben mindkét jelölőnégyzet üres, azaz a vonatkozó műveletek nincsenek engedélyezve a Partnerlista űrlapon. Így nem lehet se törölni, se zárolni partnert. Az erre szolgáló jelölőnégyzetek a listában az "A" és "L" címkével jelölt oszlopokban letiltott, inaktív állapotúak. Hiába kattintunk egy ilyen letiltott műveleti elemre, nem történik semmi.

    Az engedély megadásához kattintsunk rá a vonatkozó jelölőnégyzetre. Ennek hatására a logikai törlésre, a fizikai törlésre illetve a rekord zárolására szolgáló műveleti gombok és elemek aktívak lesznek, azaz működni fognak.

    Az engedély visszavonásához ugyanezt kell tennünk: kattintsunk a jelölőnégyzetre (vegyük ki a pipát belőle), ennek következtében a műveleti elemek ismét inaktívak lesznek.

    Logikai törlés engedélyezése

    A jelölőnégyzet alapesetben letiltott, vizuálisan halványan látszódik és nem reagál a rákattintásra. Az űrlapon elhelyezett "Logikai törlés engedélyezése" jelölőnégyzettel oldhatjuk fel.

    A logikai törléssel egy kijelölt partnert véglegesen nem töröljük ki, hanem megjelöljük, mint törölt (más megfogalmazásban: nem aktív) elemet.

    A logikailag törölt adatsor alapértelmezett szűrés esetén eltűnik a listából, mivel a szűrő jellemzően az aktív elemeket jeleníti meg. Ha a törölt elemeket szeretnénk listázni, állítsuk át a szűrőt a "törölt" státuszra.

    Lehetőségünk van a törölt státuszt visszaállítani aktívra; ehhez ugyanúgy kell eljárnunk. Engedélyezzük a logikai törlést, majd az adott elemnél kattintsunk a logikai törlés bejelölt jelölőnégyzetre, azaz vegyük ki a pipát.

    Partner zárolása

    A Partnerek űrlapon a logikai törlés mellett egy "zárolás" jelölőnégyzet is szerepel. A működési elve ugyanaz: ha bejelöljük, akkor feloldjuk a zárolás jelölőket a listasor elemeinek legutolsó, jobb oldali oszlopában.

    Ha egy partnert zárolunk, visszavonásig senki sem képes módosítani a zárolt elemet, beleértve saját magunkat is.

    Megjegyzés: bár a zárolás és a blokkolás ugyanúgy megakadályozza az elem módosítását, mégis különböznek egymástól. A zárolás visszavonásig marad érvényben, ami jelenthet napokat vagy akár éveket is és tevőlegesen lehet megszüntetni azt. A blokkolás egy ideglenes állapot, ami csak az adatmódosítás idejére vonatkozik, majd utána felhasználó cselekedete nélkül automatikusan megszűnik. Ez jellemzően 1-2 perc.

    A zárolt partner adatait a Partner részletek űrlapon bárki módosítani szeretné, a rendszer párbeszédablakban tájékoztat a zárolás tényéről.

    A zárolás feloldásához ugyanígy járjunk el: a Partnerek űrlapon engedélyezzük a zárolást, majd kattintsunk a vonatkozó partner melletti bejelölt zárolás jelölőnégyzetre. Ezzel kivesszük a pipát és megszűnik a zárolás, újra módosíthatók lesznek a partner adatai.