Tartalomjegyzék

Ennek az űrlapnak a segítségével készletet tudunk kivételezni egy kiválasztott raktárból, amely tranzakcióról a rendszer automatikusan szállítólevelet is készít.

Megjegyzés: ha a Bizonylatok űrlapon szállítólevelet készítünk, azzal készletmozgás nem történik, ezért javasoljuk, hogy a szabványos raktári kivéttel vételezzünk ki. Praktikusabb, gyorsabb és azonnal előáll a hivatalos üzleti bizonylat is.

Kivét előfeltétele

A készlet kivételezésének előfeltétele legalább egy érvényes, nem törölt projekt a rendszerben. Praktikusan már korábban hozzuk létre azt a projektek, aminek keretében a készletmozgást végre szeretnénk hajtani.

Gyorsított kivét

Az űrlapon lehetőség van egy bejövő megrendelés alapján gyorsan, egy gombnyomással is kivételezni. Értelemszerűen ennek előfeltétele egy olyan megrendelés típusú, bejövő irányú bizonylat, amit már rögzítettünk a rendszerben. Amennyiben az üzletviteli folyamatainkat már az ajánlatkéréstől vagy megrendeléstől kezdve az Online Cégmenedzserben digitálisan kezeljük, úgy a folyamatok rendkívül sebesek lesznek, így a készlet kivét esetén is.

Az űrlap elérése

Az űrlapot a Raktár űrlap jobb alsó műveleti paneljén érjük el. Válasszuk ki a célraktárat, majd kattintsunk a 'Kivét' gombra, az űrlap új ablakban nyílik meg.

Kezelőfelület alaphelyzetben

Az űrlap megnyitása után az űrlap alaphelyzetben jelenik meg.

Készletet kivételezni két módon is tudunk:

 1. manuálisan, egyesével megadjuk a kivételezett tételeket
 2. bejövő megrendelés alapján egy gombnyomással a bizonylaton szereplő összes tételt

A kezelőfelület kivételezés közben

A kezelőfelületet 6 szekcióra oszthatjuk funkciójuk alapján, amit a rendszer vizuálisan is jelöl:

 1. Készletlista
 2. Tranzakciós lista
 3. Tételre vonatkozó előző kivét tranzakciók
 4. Készlet karton gyári számai
 5. Műveleti panel
 6. Tranzakció gyári számai

1. Készletlista

A bal felső szekcióban a kiválasztott raktárba valaha bevételezett, nem törölt árukartonok listája jelenik meg. A lista tartalmazza azokat az árukat is, amelyek aktuális készlete 0, értelemszerűen ilyen áruból nem tudunk kivételezni.

Kartonadatok

A lista kartonadatai részben megegyeznek a raktár űrlapon szereplőkkel. Az adatok mindegyike csak olvasható, szerkeszteni, módosítani, törölni nem lehetséges. Az alábbi adatokat látjuk:

 • Áru megnevezése és az árukód
 • Áru csoportja, osztálya és gyártója
 • Készletmennyiség (az aktuálisan választott raktárban)
 • Egységár: a kartonár magyar Forintban, ami a beszerzési árak súlyozott átlaga.
 • Mennyiségi egység
 • Polc: a raktáron belüli, általunk megadott polc sorszámot vagy azonosítót látjuk ebben a mezőben. A mező csak olvasható, nem szerkeszthető. A polcszámot a Raktár űrlapon adhatjuk meg.
 • Gyári szám jelölőnégyzet: pipát látunk a négyzetben, amennyiben egyedi gyári számokkal ellátott áruról van szó és üres, ha nem. A mező nem módosítható, csak tájékoztatásra szolgál. A gyári számok tételes listájának megtekintéséhez jelöljük ki az árukarton sorát és a jobb oldalon a 'Gyári számok' panelen megjelennek a gyári számos tételek.
 • Gyári szám darab
 • Utolsó módosítás dátuma: annak dátuma, amikor az árukarton utoljára módosult. Ez lehet kivét, bevét, átvét, gyári számok megadása vagy törölt/aktív státusz módosítása.

Kivét gomb

A lista minden sorában jobb oldalon, azaz minden árucikknél szerepel egy 'Kivét' gomb, ami a manuális (nem megrendelés bizonylat alapján) kivét műveleti gombja. A manuális kivéthez kövessük az alábbi műveletsort:

 1. Kattintsunk azon sorban a Kivét gombra, amely árut szeretnék kivételezni.
 2. Ekkor a készletlistából eltűnik az áru, a bal alsó tranzakciós listában pedig megjelenik. (Ha a tranzakciós listában egy áru sorában a 'Törlés' gombra kattintunk, akkor onnan eltűnik és visszakerül a készletlistába.)
 3. Nem gyári számos árucikk esetében a tranzakciós lista megfelelő sorában a kivét mennyiség rubrikába írjuk be billentyűzetről a kivételezni kívánt mennyiséget.
 4. Gyári számos árucikk esetében a jobb alsó 'Tranzakció gyári számok' panelen kell a jelölőnégyzetek segítségével kiválasztanunk, pontosan mely egyedi azonosítójú (gyári számú) árukat szeretnénk kiadni a raktárból. A kivét mennyiség rubrikában a rendszer automatikusan mutatni fogja a kijelölt mennyiséget. Ez esetben hiába írnánk be a mennyiséget kézzel, a rendszer párbeszédablakban tájékoztat arról, hogy a gyári számok kijelölése szükséges.

Ismételjük a fenti műveletsort addig, amíg a kivét tranzakció teljes lesz.

Lista sorrendje, sorrend megváltoztatása

A lista alapértelmezetten az áru utolsó módosításának dátumára rendezett, csökkenő sorrendben.

Lehetőségünk van egyéni listasorrend beállítására is a lista fölött látható címkékkel. A címkék az Alapelvek szócikkben ismertetett sztenderd módon működnek.

Lista szűrése

A lista alatt helyezkedik el a szűrő. Alapértelmezésben az űrlap megnyitásakor semmilyen szűrőfeltétel nem aktív, azaz a teljes lista megjelenik.

Lehetőségünk van a listát szűkíteni, ami kifejezetten hasznos, ha nagy számú árucikk van a raktárban. Az alábbi szűrőelemek állnak rendelkezésre:

 • Áru osztály
 • Áru csoport
 • Árukód
 • Áru megnevezése
 • Gyártó

A szűrőelemek mind legördülő lista típusú mezők. Értékkészletük dinamikus, ami azt jelenti, hogy egy szűrőelem beállításával a többi szűrőelemben már csak azok a választási lehetőségek jelennek meg, amelyek az első kritériumnak megfelelnek.

Például: ha a gyártó szűrőelemben kiválasztjuk az 'Osram' gyártót, a lista automatikusan megváltozik és szűkül azon árukra, amelyeknek gyártója az Osram. A többi négy szűrőelem listáját megnyitva csak azokat az értékeket fogjuk látni, amik a listában látható áruk tulajdonságai.

Egy szűrőelem aktiválásához kattintsunk a jobb oldalán látható lefelé mutató nyílra, ezzel a lista legördül. Húzzuk az egérmutató a kívánt értékre, kattintsunk rá bal egér gombbal. A lista azonnal és automatikusan változni fog a kritériumnak megfelelően.

Lehetőség van egyidejűleg több szűrőelem aktiválására is. Az aktív szűrőelemek háttérszíne világoskék.

Képesek vagyunk kikapcsolni egy szűrőelemet. Ehhez húzzuk az egérmutatót a szűrőelem fölé, ekkor a jobb oldalán megjelenik egy piros 'X' gomb. Húzzuk rá az egérmutatót és kattintsunk rá bal egér gombbal. Ekkor fehér vagy világosszürke lesz a háttérszíne, ezzel is jelezve, hogy a szűrőelemet alaphelyzetbe tettük. A lista ekkor is automatikusan változik a megváltozott szűrési feltételeknek megfelelően.

2. Tranzakciós lista

A tranzakciós lista a bal oldalon alul helyezkedik el. Ez a lista tartalmazza azokat az árukat, amiket az aktuális kivét tranzakcióban kivételezni szeretnénk.

A listába két módon is kerülhet áru:

 1. Manuálisan a készletlistában kiválasztott áru sorában a 'Kivét' gombra kattintottunk, ilyenkor egyesével kerülnek be az árucikkek
 2. A jobb oldali műveleti panelen kiválasztottunk egy bejövő megrendelés típusú bizonylatot és a rákattintottunk a 'Kivét indítása' gombra. Ez esetben a megrendelésen szereplő összes tétel egy gombnyomással bekerül a tranzakciós listába.

Megjegyzés: lehetőségünk van a két módszert együttesen is alkalmazni egy tranzakción belül, tehát egy megrendelés összes tételét hozzáadhatjuk a tranzakciós listáshoz ÉS manuálisan is hozzáadhatunk még tételeket. Természetesen fordított sorrendben is eljárhatunk.

A lista egy eleme (sora) egy árucikknek felel meg, amit a sor bal oldalán látható mutatónyíl is jelöl

Egy áru adatai

A sorokban szereplő adatok többsége csak olvasható (nem módosítható), kivéve a Kivét mennyiség mezőt. Egy sorban az alábbi adatokat látjuk:

 • Áru megnevezése és az árukód
 • Áru csoportja, osztálya és gyártója

 • Egységár: magyar Forintban kifejezett egységár, amit a rendszer az ezen az űrlapon, jobbra lentebb megadott devizaárfolyam alapján számol ki automatikusan.
 • Készletmennyiség: a kiválasztott raktárban aktuálisan ennyi készlet áll rendelkezésre.


 • Gyári szám darab
 • Gyári szám jelölőnégyzet: a jelölőnégyzetben pipát látunk, ha az adott árucikk gyári számos tétel és üres, ha nem. A jelölőnégyzet nem módosítható, csak tájékoztatásra szolgál.
 • Mennyiségi egység: az árucikk mennyiségi egysége, tehát darab, méter, kilogramm stb.
 • Dok. mennyiség: ebben a rubrikában 0 szerepel, ha az árut manuálisan adtuk hozzá a tranzakciós listához. Ha bejövő megrendelés bizonylatról helyeztük a listára, akkor a megrendelésben szereplő mennyiség kerül be automatikusan. Ez tájékoztat minket arról, hogy a megrendelés teljesítéséhez mennyit kell kivételeznünk.

Kivét mennyiség

Ebben a listában az egyetlen írható mező. Alapértelmezésben kétféle érték állhat benne:

 1. Ha az adott árut manuálisan helyeztük a tranzakciós listára, a mezőben alapértelmezésben 0 szerepel. Ekkor adjuk meg manuálisan a kivételezendő mennyiséget. Ehhez kattintsunk a beviteli mezőbe és billentyűzetünkről begépelve szám típusú értéket írjunk be. Ha kész vagyunk, nyomjuk meg az Enter billentyűt vagy kattintsunk bal egér gombbal az űrlapon kívül bárhova. Ezzel érvényesítjük a kivét mennyiséget.
 2. Ha az árutétel bejövő megrendelésről került a tranzakciós listára, akkor automatikusan a bizonylaton szereplő mennyiséget látjuk a mezőben. Lehetőségünk van ezt a mennyiséget felülbírálni, ha valamely okból a bizonylattól eltérő mennyiséget szeretnénk kivételezni. Ehhez ugyanúgy járjunk el, mint az előző, 1-es pontban.

Törlés a listából

Minden sorban szerepel egy 'Törlés' gomb. Ha egy árucikket mégsem szeretnénk kivételezni, kattintsunk a sorában a 'Törlés' gombra. Ezzel a tranzakciós listából eltűnik az adott árucikk és visszakerül a fenti készletlistába.

3. Tételre vonatkozó előző kivét tranzakciók

A Készletlista panelen kijelölt árucikkhez tartozó előző, már befejezett kivét típusú készletmozgások listája jelenik meg a jobb felső panelen, természetesen csak a választott raktárra vonatkozóan. Alapértelmezetten a legfelső - megnevezés ABC sorrendjében az első - tétel van kijelölve.

A listában a rendelkezésre álló felületen egy sor látszódik, de ha ennél több kivét tranzakció történt a vonatkozó árucikken ebben a raktárban, akkor a panel jobb oldalán megjelenő görgetősávval fel- és lefelé irányban is görgethetjük a listát. A lista a kivét dátumára rendezett, mégpedig csökkenő sorrendben, azaz a legutolsó áll legfelül és a legrégebbi legalul. Alapértelmezésben az utolsó, a listában legfelső kivét tranzakció van kijelölve.

Egy kivét sor adatai:

 • Irány: értelemszerűen ez csak kivét lehet.
 • Dátum
 • Bizonylat: a szállítólevél azonosítója, ami a kivét során automatikusan keletkezett.
 • Egységár Dev és egységár: mindkét mezőben a bizonylaton szereplő áru beszerzési egységárát látjuk, a felsőben a bizonylaton szereplő devizanemben, az alsóban magyar Forintban.
 • Devizanem: a beszerzés devizanemét tünteti fel a rendszer.
 • Árfolyam: a devizanem beszerzéskori MNB középárfolyama
 • Mennyiség: a tranzakció iránya miatt csak negatív szám lehet.
 • Dokumentum gomb: ha a gombra kattintunk, új lapon nyílik meg a bizonylat, ami a tranzakció során összes kivett tételt fogja tartalmazni.

4. Készlet karton gyári számai

A raktári készletinformáció panelen aktuálisan kijelölt árucikk gyári számainak listáját jeleníti meg - amennyiben az áru gyári számos.

A listában a rendelkezésre álló területen egyszerre 4 gyári szám sora fér ki, ha ennél több van, a panel jobb oldalán megjelenő görgetősávval tudjuk fel- és lefelé görgetni azt.

A lista egy eleme áll a gyári szám felvételének dátumából, a gyári egyedi azonosítóból és a készletinformációból. Utóbbi egy jelölőnégyzet, ami üres, ha a konkrét árucikk a raktárunkban van és pipa jelenik meg benne, ha már kivételezett státuszú.

Az adatok csak olvashatóak, módosítani/szerkeszteni ezen a felületen nem tudjuk, tájékozódásra szolgál.

A lista sorrendjét a lista tetején látható címkék segítségével rendezhetjük. A címkék az Alapelvek szócikkben részletesen ismertetett sztenderd módon működnek.

5. Műveleti panel

A műveleti panel az űrlap jobb oldalán középen helyezkedik el. A panelnek 3 állapota van és az elérhető műveleti gombok és választóelemek az egyes állapotokban más és más.

Állapotai:

 1. alaphelyzet
 2. kivét folyamatban
 3. kivét befejezve

1. Alaphelyzet

Az űrlap betöltődésekor alaphelyzetben így néz ki a műveleti panel:

Ez a panel mindaddig ilyen állapotában jelenik meg, amíg el nem kezdtük a kivétet (akár manuálisan, akár tömegesen bizonylatról), illetve a kivét befejezése után rá nem kattintunk az 'Új kivét' gombra (lásd alább).

Az alábbi elemeket látjuk a panelen:

Projekt ID
Ebben a legördülő listában az aktív, nem törölt projektjeink listáját látjuk. A lista megnyitásához kattintsunk az elem jobb oldalán látható lefelé mutató nyílra. A listában látjuk a projekt azonosítóját, a felelősét és a projekt megnevezését. Ezek alapján könnyen be tudjuk azonosítani azt a projektet, aminek keretében a kivételezést szeretnénk végrehajtani. Kattintsunk bal egérgombbal a megfelelő projektsorra.

A projekt kiválasztása előfeltétel a raktári kivéthez. Amíg nem választottunk ki projektet, se manuálisan, se megrendelésről nem tudunk kivételezni, amiről a rendszer párbeszédablakban is értesít.

Ha kiválasztottuk a projektet, lehetőségünk van mind manuálisan (egyesével) kivételezni a raktárból, illetve megrendelés alapján is.

Ha a legördülő listától jobbra található listában kiválasztottunk egy projektfelelőst, úgy a projekt ID listában kizárólag azon projektek jelennek meg, amelynek a választott személy a felelőse.

A projektek listájában egyszerre 15-20 projekt fér ki, ha ennél több projektünk van, úgy a lista jobb oldalán megjelenő görgetősávval tudjuk fel- és lefelé görgetni a listát.

Projektfelelős
A listát megnyitva azon munkavállalóink listáját látjuk, akik aktív, érvényes projektek felelősei. Ebben a listában egyszerre 15-20 felelős neve fér ki, ha ennél több felelősünk van, úgy a lista jobb oldalán megjelenő görgetősávval tudjuk fel- és lefelé görgetni a listát.

Ha a listában rákattintással kiválasztunk egy felelős személyt, úgy a projekt ID listát szűrjük vele, tehát ennek segítségével a projekt ID listában kizárólag azon projektek jelennek meg, amelynek a választott személy a felelőse.

Bizonylat azonosító
Ha kiválasztottuk a projektet, aminek keretében a raktári kivétet végrehajtani szeretnénk, lehetőségünk van egy bejövő megrendelésről tömegesen, egy gombnyomással is kivételezni.

Ennek előfeltétele értelemszerűen egy a rendszerben már létrehozott bejövő megrendelés típusú bizonylatra. Nyissuk le a listát, amiben az ilyen - még nem bevételezett - bejövő megrendelések listáját látjuk. Rákattintással válasszuk ki azt és kattintsunk a Kivét indítása gombra.

A gomb megnyomása után a bizonylaton szereplő összes tétel automatikusan a bal alsó tranzakciós listára kerül, a kivét mennyiség rubrikában pedig a bizonylaton szereplő mennyiségek automatikusan beírásra kerülnek.

Kivét indítása gomb
A gomb a bizonylat azonosítótól jobbra foglal helyet. Kizárólag a tömeges, bizonylatról való kivét megindítására szolgál. Ha manuálisan szeretnénk kivételezni árukat, ezt a gombot nem kell igénybe vennünk, helyette a készletlistában a sorokban látható 'Kivét' gombra kell kattintanunk.

2. Kivét folyamatban

A kivétet két módon tudjuk megkezdeni:

 • a projekt ID kiválasztása után rákattintottunk a bal oldali készletlistában az első, kivételezendő áru sorában a 'Kivét' gombra
 • vagy bejövő megrendelés bizonylatot választottunk ki és rákattintottunk a 'Kivét indítása' gombra.

Ez esetben a műveleti panel megváltozik és így néz ki:

A kivét megindítása után is megváltoztathatjuk a projekt azonosítót, egyszersmind a projektfelelős szűrőelem is aktív, módosítható.

Ha manuálisan indítottuk el a kivétet, azaz egyesével vételezünk ki a raktárból, a folyamat során bármikor lehetőségünk van bizonylatról, tömegesen is kivételezni. Ez az előző pontban leírt módon történik.

A panelen a két szembetűnő változás az alaphelyzethez képest két új gomb megjelenése:

 • kivét befejezése
 • mégsem

Kivét befejezése gomb
Ha a tranzakciós listánkat összeállítottuk és szeretnénk végrehajtani a kivétet, kattintsunk erre a gombra. Ennek hatására:

 1. a készletmozgás megtörténik, azaz minden áru a megadott mennyiségekkel kivétre kerül a választott raktárból
 2. a rendszer automatikusan egy kimenő szállítólevelet készít a megadott projektazonosítóval és tételekkel, ami a jobb felső 'Tételre vonatkozó előző kivét tranzakciók' listában megjelenik és a 'Megnyitás' gombbal külön lapon megnyithatunk.
 3. a készletlista panelen ezúttal nem a raktár készletinformációkat fogjuk látni, hanem az utolsó tranzakciónkban szereplő árucikkek tételeit és mennyiségeit.
 4. A műveleti panel a kivét befejezve állapotra változik (lásd alább).

Egy képernyőfelvétel az űrlap kivét befejezése utáni állapotáról:

Megjegyzés: a 'Kivét befejezése' gombra kattintva a rendszer ellenőrzi a kivét mennyiségeket és összeveti a választott raktárban elérhető készletmennyiséggel. Amennyiben egy vagy több tétel esetén az elérhetőnél nagyobb mennyiséget adtunk meg, a tranzakció nem kerül végrehajtásra és a rendszer párbeszédablakban értesít minket erről a tényről. Ez esetben a tranzakciós listánkban módosítanunk kell a kivét mennyiségeket, vagy a Mégsem gombra kattintva megszakíthatjuk azt.

Mégsem gomb
Ha a kivétet megkezdtük, de el szeretnénk vetni azt, kattintsunk a Mégsem gombra. Ekkor tranzakció nem történik, az egész űrlap a műveleti panellel együtt alaphelyzetbe kerül vissza.

3. Kivét befejezve

Ha kivét végrehajtásra került, a műveleti panel a harmadik állapotát veszi fel:

Mindhárom legördülő listaelem (projekt ID, projektfelelős és bizonylat azonosító) értéke törlődik, a 'Kivét befejezése' és a 'Mégsem' gombok eltűnnek, helyettük egy új gomb jelenik meg: 'Új kivét'.

Ha újabb kivétet szeretnénk elindítani, kattintsunk erre a gombra, ezzel az egész űrlap - és vele együtt a műveleti panel is - alaphelyzetbe tér vissza. Ekkor lehetőségünk van a teljes folyamatot újra megkezdeni.

Ha a Kivét után nem szeretnénk többet kivételezni, lehetőségünk van az utolsó tranzakció tételeit áttekinteni a bal felső készletlistában, vagy a jobb felső panelen megnyitni a kimenő szállítólevelet és azt esetleg szerkeszteni, módosítani.

6. Tranzakció gyári számai

Ha a Tranzakciós listában olyan árucikket vételezünk ki, ami gyári számos, ezen a jobb alsó panelen megjelennek az árucikk még készleten lévő, ki nem vett gyári számainak listája.

A listában egy sor egy gyári számnak felel meg. Egyszerre 10 gyári szám tud megjelenni a rendelkezésre álló területen. Ha ennél több gyári számos tétel van, a panel jobb oldalán megjelenő görgetősávval tudjuk fel- és lefelé görgetni a listát.

Egy tétel adatai:

 • gyári szám rögzítésének dátuma, a mező olvasható, de nem szerkeszthető
 • gyári szám: az árucikk egyedi azonosítója, szintén csak olvasható mező, ezen az űrlapon nem módosítható
 • kivett jelölőnégyzetek

Gyári számos árucikk kivétele

Ha gyári számos árucikket szeretnénk kivételezni, hiába írjuk be a tranzakciós listában a kivét mennyiséget, az ugyanis nem elegendő információ a készletkezelőnek. A gyári számos tételeknél az a kérdés, hogy pontosan melyik egyedi azonosítójú termékeket szeretnénk kivételezni, mivel kizárólag így követhető nyomon az árucikk életútja, ami a garanciális és szavatossági kérdésekben fontos.

Ha gyári számos árucikket szeretnénk kivételezni, a jobb oldalon megjelenő gyári számok listájában jelöljük be annak a gyári számnak a jelölőnégyzetét, amit kiadni készülünk. Minden egyes jelölőnégyzet bepipálásával a tranzakciós listában a rendszer automatikusan beírja a kivét mennyiségét tájékoztatásul.

Összefoglalás

Az űrlap felépítése és működése összetett, a folyamat során különböző működési fázisok léteznek, aminek hatására eltérő műveleti gombok és lehetőségek adódnak.

Összefoglalva egy szabályos raktári kivét folyamata így néz ki:

 1. válasszuk ki a projektet, aminek keretében a raktári kivétet eszközölni szeretnénk. Szükség szerint a projektfelelős kiválasztásával szűkíthetjük a projektek listáját.
 2. a bal felső készletlistában kattintsunk a 'Kivét' gombra, ezzel hozzáadjuk a bal alsó tranzakciós listához az árut
 3. a tranzakciós listában írjuk be a kivét mennyiséget, gyári számos termék ugyanehhez  a jobb alsó tranzakció gyári számok listában kattintsunk a gyári számok jelölőnégyzetekre
 4. ha rendelkezünk bejövő megrendeléssel, a folyamat során bármikor egy gombnyomással a tranzakciós listára helyezhetjük a bizonylaton szereplő összes tételt a megadott mennyiségekkel
 5. a tranzakciós lista összeállítása után kattintsunk a jobb oldali műveleti panelen a 'Kivét befejezése' gombra.

Megjegyzés: lehetőségünk van egy tranzakción belül manuálisan és tömegesen is kivételezni, tetszőleges sorrendben.

Ez azt jelenti, hogy:

 1. Kezdhetjük a kivétet egyesével, vagy bizonylatról is
 2. Ha manuálisan már rátettünk a tranzakciós listára egy árut, utána is képesek vagyunk bizonylatról tömegesen.
 3. Végül pedig, ha egy megrendelésről tömegesen ráhelyeztünk a tranzakciós listára árukat, utána is képesek vagyunk egyesével manuálisan újabb tételeket kivételezni. Sőt, akár felül is bírálhatjuk a bizonylatról ráhelyezett árukat, módosíthatjuk a mennyiséget, akár törölhetjük is tételenként azokat.